Vihreiden varapuheenjohtajaehdokkaiden ja puoluevaltuuston puheenjohtajistoehdokkaiden vastaukset

Kysyimme Vihreiden varapuheenjohtajaehdokkailta ja puoluevaltuuston puheenjohtajistoehdokkailta ArVin kannalta keskeisestä positiivisesta uskonnonvapaudesta. Tässä 7.6. klo 12 mennessä tulleet vastaukset ehdokkaiden sukunimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä.

Miten vihreät voisivat puolueena entistä paremmin edistää positiivisen uskonnonvapauden toteutumista?

Heidi Aaltonen

Vihreiden arvopohjassa ihmisoikeudet, yhdenvertaisuus ja moninaisuuden kunnioitus ovat keskeisiä. Positiivinen uskonnonvapaus – oikeus uskoa, harjoittaa uskontoa ja tuoda vakaumus näkyväksi arjessa – kuuluu näihin perusoikeuksiin. Meidän tehtävämme on varmistaa, että tämä näkyy myös puolueen toiminnassa, ohjelmatyössä ja kulttuurissa.

Puoluevaltuustossa voimme edistää tätä esimerkiksi:

– tuomalla katsomuksellisen moninaisuuden esiin keskusteluissa ja linjauksissa

– varmistamalla, että tapahtumamme ja tilamme ovat aidosti avoimia kaikille

– kutsumalla mukaan ja kuuntelemalla eri taustoista tulevia vihreitä – myös niitä, joilla on uskonnollinen vakaumus

– vahvistamalla yhteistyötä Armon Vihreiden ja muiden yhdenvertaisuutta edistävien toimijoiden kanssa

Haluan kiittää Armon Vihreitä siitä, että muistutatte meitä tärkeästä näkökulmasta. Tämä on keskustelu, joka kuuluu vihreän liikkeen ytimeen – ja se ansaitsee näkyvyyttä ja jatkuvuutta.

Oikeus uskoa on osa oikeutta olla oma itsensä

Shawn Huff

Itse luterilaisen yliopiston käyneenä ajattelen, että Suomessa olisi hyvä opettaa tunnuksetonta uskonnonopetusta. Uskonnolla on valtava merkitys meidän historiassa ja edelleen nykypäivänä ja tätä tulisi opettaa tavalla, jossa opimme ymmärtämään uskonnon merkityksen tänään ja miten olemme päässeet tähän hetkeen. Uskonnolla on myös valtava yhteisöllisyyden vaikutus, mitä on vaikea korvata muilla keinoin. Tämänkin merkitys kohentuisi varmasti, kun ymmärtäisimme kaikkia uskontoja paremmin.

Perttu Jussila

Kiitos kysymyksestä!

Mielestäni vihreiden ytimessä on kaikenlainen arvoliberaalius. Tämä kattaa myös ihmisten oikeuden erilaisille vakaumuksille. Ajattelen niin, että meidän tärkein tehtävämme on puolustaa myös ihmisten oikeutta uskoa ja edistää toivomaamme arvokehitystä myös uskonnollisten yhteisöjen sisällä. Tästä voisimme käyttää enemmän puheenvuoroja.


Silja Keränen

Minusta positiivisen uskonnonvapauden edistäminen on erittäin tärkeä tavoite ja asia. Konkreettisia muutostarpeita minun pitää kysyä esim. Armon vihreiltä, enkä käy niitä arvailemaan. Mutta yksi olennainen asia on asenne uskontoja ja uskomista kohtaan. Siinä meillä on varmasti vielä tekemistä.

Selinä Nera

Koen, että puolueen eri tilaisuuksissa tulisi kiinnittää enemmän huomiota jokaisen uskonnon vapauteen luomalla tiloja harjoittaa uskontoa niin halutessaan esim, pitkien kokousten tauoilla yms. Lisäksi tulisi lisätä jäsenistömme tietoisuutta eri uskonnoista, jotta kukaan ei joudu kohtaamaan toiminnassamme syrjintää tai epäasiallista puhetta omaan uskontoonsa liittyen. Muutoksen tekemisessä tärkeintä on kuulla niitä ketä asia koskee, eikä lähteä ratkaisemaan tilannetta ylhäältä käsin.

Antti Jogi Poikola

Hei kiitos kysymyksestä! Juuri tällä tavalla kysymällä saatte tökättyä muita miettimään Armon Vihreille tärkeitä teemoja.

Oma käsitykseni (saa korjata, jos olen väärässä) on, että vihreillä on kirjoitettuna varsin hyvät linjaukset uskonnonvapaudesta. Meille on selvää, että uskonnonvapaus sisältää sekä oikeuden uskoa ja harjoittaa uskontoa että oikeuden olla uskomatta.

Ajamme mm. vapaampaa suhtautumista uskonnon näkymiseen työelämässä, uskontojen vastaisen vihapuheen kitkemistä ja positiivisen uskonnonvapauden nostamista negatiivisen uskonnonvapauden rinnalle lainsäädännössä.

Hyvät linjaukset eivät toki yksin riitä, jos emme muuten näy tässä keskustelussa. Yksi konkreettinen idea olisi, että voisimme tuoda tätä teemaa vahvemmin esiin esimerkiksi silloin, kun eri uskontokunnilla on juhlapäiviä tai muita tärkeitä hetkiä. Se olisi konkreettinen tapa osoittaa, että tunnistamme ja arvostamme yhteiskuntamme katsomuksellista moninaisuutta.

Vihreiden sisällä on huolehdittava siitä, että ihmiset ymmärtävät, ettei positiivisen uskonnonvapauden edistäminen tosiaankaan tarkoita että hyväksyisimme vakaumuksen nimissä tapahtuvaa syrjintää.

Allu Pyhälammi

Uskonnonvapaus ja ylipäätään erilaiset uskonnot ja vihreys eivät ole keskenään ristiriidassa. Kuten monessa muussakin teemassa, tässä asiassa on muodostunut imagollinen käsitys Vihreistä uskontojen vastaisena – epäilemättä pitkälti johtuen sateenkaariasioiden ja esimerkiksi Kristillisdemokraattisen puolueen vastakkainasettelusta, näkyvien hahmojen kuten Päivi Räsänen kautta, median tätä vastakkainasettelua tukevana.

Tästä yhtenä todisteena on mm. seurakuntavaalit, jotka ovat meillä puolueen sisäisesti yhä enenevässä määrin tärkeät, ja jotka ovat nyt myös osa puolueen Muiden kuin valtakunnallisten vaalien työryhmää- eli sille on allokoitu myös selkeää työstövoimaa (ottaen huomioon toki, että kyse on täysin luottamushenkilöiden ylläpitämä työryhmä, jossa ei siis ole työntekijäresurssia mukana). Seurakuntavaaleissa on myös saatu läpi hyvin Vihreitä ehdokkaita.

Lisäksi, meillä tosiaan on järjestömme Armon Vihreät, joka sisältää monia tuttuja jäseniämme, joista osa toimii myös esim. paikallisissa kunta- tai piiriyhdistyksissämme. Armon Vihreät tekee todella tarpeellista työtä, ja onkin ollut mukana juuri mm. seurakuntavaalien tekemisessä. Itse olen myös pariin otteeseen tavannut Armon Vihreitä.

Ajattelen, että Armon Vihreistä järjestönä, ja sen julkisesti jäsenissä olevista, tulisi nostaa esille puolueessa (sekä sisäisesti että ulkoisesti) myös henkilöitä ja uskontomoninaisuutta. Sama haaste vaivaa useita eri puolueen alueita, että käytännössä nostot menevät kuidenkin kansanedustajien vahvuusalueiden mukaan – ja jos siellä ei satu sopivaa, aiheesta kiinnostunutta edustajaa olla, asia jää helposti kokonaan huomiotta.

Uskonnonvapauden ja Armon Vihreiden kohdalla ajattelen myös sisäisen viestinnän kohentamisen oleva merkittävä kehitettävä tekijä. Tällä päättyvällä kaksivuotiskaudella en muista juurikaan Armon Vihreiden asioista puhuttaneen esimerkiksi puoluekokouksessa tai -valtuustossa muiden kuin Jukka Väisäsen suulla. Kiitos siis, Jukka, että olet niin hienosti pitänyt tätä teemaa yllä! Sääli, että sitä on joutunut tekemään niin paljon yksin.

Ajattelen, että merkittävä tekijä, jossa Vihreillä olisi erityisesti paikkaa ottaa roolia, on nimenomaan kirkon ja sateenkaariyhteisön tuominen yhteen. Nythän olemme nähneetkin jo askelia tähän suuntaan. Esimerkiksi Tulkaa kaikki! -liike on todella näkyvä ja vahva. Itsekin kuulun siihen – ja olen ollut mm. mainion Arja Majurin opissa tässä asiassa. Kuulun itse myös evankelis-luterilaiseen kirkkoon – en eronnut suuren eroamisbuumin aikanaan, enkä ole kokenut siihen tarvetta sen jälkeenkään. Olen myös saanut olla mukana sateenkaarimessuissa Porvoo Pride -viikolla – ja myös nostanut paikallisen kuuluisuuden, elokuvaohjaaja Klaus Härön yritystä estää messun järjestäminen.

Ajattelen, että suurimmat ja tärkeimmät asiat, joita Vihreiden tulee tehdä edistääkseen positiivisen uskonnonvapauden toteutumista, ovat:

Keskustellaan uskonnosta, eri uskontokunnista ja uskonnonvapaudesta – sekä siitä, mikä sen suhde on Vihreyteen, miten keskustelu meillä näkyy? Tämä on nimenomaan puolueen sisällä käytävää keskustelua – jota valitettavasti ei nyt tällä hetkellä juurikaan meillä käydä.

Viestitään uskontoon liittyvää tematiikkaamme ulospäin: Määritetään Vihreä uskonnonvapaus. Tämä erityisesti ulospäin olevaa viestintää, myös puolueen sisälle.

Jatketaan Vihreän uskonnonvapauden suhteen määrittämistä muiden puolueiden, mukaanlukien Kristillisdemokraattien, vastaaviin määritelmiin. Erottaudutaan ja tästä vipuvartta myös eduskuntatyöhön ja mahdollisiin tuleviin hallitusneuvotteluihin.


Pyry Väre

Kiitos paljon hyvästä kysymyksestä!

Henkilökohtaisesti kutsun itseäni useimmiten agnostikoksi/deistiksi, mutta uskon, että jokin korkeampi voima/voimia on olemassa.

Pidän erittäin tärkeänä, että meillä on aktiivisesti uskonnoista puhuva valtakunnallinen yhdistys.

Olen käynyt esimerkiksi vaaliehdokkaita rekrytessäni monia hyviä keskusteluja siitä, mikä on Vihreiden suhde uskontoon – tämä on monelle hyvin olennainen asia.

Koska toivon että yhä useampi löytäisi Vihreistä poliittisen kotinsa, tarvitsemme yhdistyksiä ja ääniä, jotka puhuvat ihmisille tärkeistä asioista, kuten uskonnoista.

Yhdenkin ehdokkaan kohdalla tieto siitä, että on olemassa positiivista suhtautumista uskontoihin edistävä jäsenjärjestö, oli ratkaiseva ehdokkuuden kannalta – kiitos siis, että olette!

Varsinaiseen kysymykseen:

Ylipäätään avaukset, joita meillä tehdään, ovat mielestäni useimmiten positiivisen uskonnonvapauden kannalla, mutta tässä tulisi profiloitua vahvemmin. Eli viestiä vahvemmin ja selkeämmin pitäen mielessä annammeko esim. kuvan, että olemme kieltämässä suvivirren vai korostamassa uskonnonvapautta.

Voimme esim. kannustaa näkyviä poliitikkojamme ottamaan asiaan kantaa ja mielestäni olisi hyvä myös pohtia onko aiheesta tarvetta tehdä jonkinlainen erillinen ohjelma/linjaus vai voidaanko asia ottaa huomioon, kun ylipäätään päivitetään ohjelmia.

Keskustelen mielelläni asiasta lisää muutenkin vaikka puoluekokouksen jälkeenkin ja vastaan mielelläni, jos teillä on muuta kysyttävää asiaan liittyen.


Posted

in

by

Tags: